Verkoop instrumenten en strijkstokken

Eric Matser heeft 25 jaar strijkinstrumenten en -stokken verzameld. Hij gaat over tot verkoop van het grootste deel van zijn voorraad. Er zit van alles bij voor de goede amateur en de professional. Franse, Duitse en Nederlandse bouwers zijn sterk vertegenwoordigd. Je kunt in de ruimte met de Erard-vleugel aan de Gerard Doustraat 149 een voorselectie maken en het instrument en/of stok van je keuze uitproberen. De zichtperiode is maximaal twee weken. Maar je kunt ook eerst een tijdje huren en kijken of het klikt. De betaalde huur (tot een jaar) wordt afgetrokken van de koopprijs. Je krijgt levenslange garantie op instrumenten, zo lang ik mijn zaak voer.

viool bouw en verhuur

Violen

De meestel violen die ik te koop aanbied zijn afkomstig uit bekende historische vioolbouwcentra als Mirecourt, Mittenwald en Markneukirchen. Maar ook in een aantal Europese hoofdsteden en provincieplaatsen hebben goede vioolbouwers gewerkt. Tevergeefs zult u bij Résonance zoeken naar Chinese instrumenten. Jarenlange ervaring heeft me dit geleerd: er worden in China nauwelijks instrumenten gebouwd die een vergelijking met de traditionele centra kunnen doorstaan. Voor mij klinken die nieuwe 'Chinesen' allemaal ongeveer hetzelfde: evenwichtig, maar oersaai en meestal met veel te weinig kern en focus. Een totaal gebrek aan 'personality'. Een van de belangrijkste oorzaken is de kwaliteit van het Aziatische hout, maar ook toen de Chinezen Europees hout gingen gebruiken (meestal alleen voor het bovenblad), werd het niet veel beter. Dus, laaf je bij Résonance aan klassieke schoonheid, aan karakter, draagkracht, volume en nuance.

Altviolen

De eerste violen waren altviolen, dat wordt nog wel eens vergeten. Maar de eersten zullen de laatsten zijn. Gelukkig zijn er altijd nog mensen die hum hart willen ophalen aan de altviool, in orkesten en kamermuziek-ensembles. En dan zijn er ook violisten die de altviool erbij doen. Ze worden door de beroepsaltist smalend 'herabgekomme Geiger' genoemd. Typerend voor de altviool is dat ze er in verschillende maten zijn, ook voor de volwassene. De corpuslengte, dat is de lengte van het achterblad in het midden, maar dan zonder het 'tafeltje' (het uiteinde van de halsvoet) mee te rekenen. De corpuslengte varieert van 37,50 tot wel 44 cm. De variatie in vorm en afmeting van altviolen is dan ook bijzonder groot. En dat geldt ook voor de instrumenten die ik te koop aanbied, van stokoud tot piepjong.

Cello's

De cello is het strijkinstrument dat de meeste overeenkomst heeft met de menselijk stem. Met een cello moet je eigenlijk twee dingen goed kunnen: begeleiden en zingen. De G- en C-snaar zijn in die optiek de begeleidingssnaren. De hoogste snaar wordt in het Frans niet voor niets chantarelle genoemd. De D-snaar zit er beetje tussenin. Het voorgaande moet je natuurlijk niet te nauw nemen, als maar duidelijk is dat je met een cello alle kanten op kunt. Het is dan ook mijn instrument. Instrumenten uitkiezen is hondsmoeilijk. Neem er de tijd voor. Veel mensen huren eerst om later een meer gefundeerde keus te kunnen maken: deze cello of toch een andere uit de collectie van Résonance? Bij aanschaf krijg je altijd maximaal en jaar betaalde huur terug.

Strijkstokken

Het kiezen van een strijkstok is nog veel moeilijker dan een instrument. Maar het is de moeite waard. Een stok bepaalt voor een aanzienlijk deel de klank van het instrument en het speelplezier. Het is voor de gevorderde speler niet gek om een derde van het budget te besteden aan een stok, dat is zo ongeveer de gebruikelijke verhouding. Aangezien er bij Résonance ook 'koopjes' zijn, is die norm niet altijd richtinggevend.

Geïnteresseerd?

U kunt langskomen in de winkel.
Bezoeken kan uitsluitend op afspraak.